Veel mensen huren een partytent voor op verschillende terreinen en bij verschillende weersomstandigheden. Maar toch zet niet iedereen zijn tent altijd vast. Waarom niet? En zou dit eigenlijk wel moeten? Waarom dan en hoe? Partytentverhuur Drechtsteden legt het uit.
Eerlijk gezegd, wij hebben meer redenen om het wél te doen dan om het niet te doen. Maar de meeste mensen vinden het simpelweg te veel gedoe. Ze zetten de tent in elkaar, plaatsen en het doek eroverheen en laten hem vervolgens gewoon zoals hij is. Dit kan prima bij 25 graden, met een lekker zonnetje, zonder regen en wind. Zolang het mooi weer is blijft je partytent prima staan en hoef je nergens bang voor te zijn.
Wanneer het 35 graden wordt en ze onweer opgeven bijvoorbeeld. We zijn niet direct bang voor onweer, al kan regen ook vervelend worden wanneer je jouw partytent niet goed vast maakt. Maar wij doelen juist op de windvlagen die op kunnen steken bij onweer. Voor je het weet duikt er een windvlaag onder het tentdoek en ben je hem kwijt. Een partytent is licht en daardoor makkelijk vatbaar voor de wind. Geven ze dus windvlagen op? Altijd je tent vast zetten. Geven ze geen windvlagen op? Ook vast zetten. Je weet immers maar nooit en een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel je zit net lekker te eten of je hebt een goed gesprek en dan moet je dat onderbreken om alsnog de partytent vast te zetten. Dat wil je niet hebben.
Afhankelijk van de partytent zijn er eigenlijk twee verschillende manieren waarop je jouw gehuurde of gekochte partytent kan vastzetten. De eerste manier is een oude manier die je ook veel tegenkomt bij gewone vakantie tenten: de scheerlijnen met haringen. Je slaat een haring schuin de grond in, vervolgens maak je een scheerlijn tussen de tent en de haring hieraan vast zodat je de scheerlijn kan spannen. Dit zorgt ervoor dat de tent ook zijwaarts gespannen staat en niet aan de grond.
De tweede manier is iets primitiever. De meeste partytent stangen bevatten onderaan de stang een plaatje met gaatjes. Hier kan je ook haringen doorheen slaan voor extra versteviging. Dit zorgt ervoor dat het geraamte van de tent direct verbonden staat met de grond. Wel is het zo dat wanneer het gaat waaien, de tent ook veel zijwaartse druk te verduren krijgt. Op zo’n moment zijn scheerlijnen in combinatie met haringen essentiëler dan haringen in de voetplaatjes van de palen.
Dan heb je nog te maken met verschillende ondergronden. Een zachte ondergrond, zoals zand, of een harde ondergrond, zoals steen zijn niet handig om haringen in te slaan. Bij steen sla je de haring krom, want dan komt hij er niet eens in, en bij zand trek je hem er zo weer uit. In dit geval moet je proberen de tent vast te maken met de scheerlijn aan vaste obstakels rondom de tent. Denk hierbij aan bomen, waterpijpen, bosjes of banken. Zware objecten die goed vast zitten aan de muur of ondergrond zodat jouw partytent blijft staan waar hij moet staan ondanks het weer. Zodat jij met een gerust hart kan genieten van het eten of een goed gesprek!
Om je een beeld te geven wat er kan gebeuren, kijk het filmpje hieronder (Let op bij minuut 0:14):